2013. január 14., hétfő

Baba hétfő - A nagy babafürdető teszt: Vigyázat, káros anyagok!

Bizonyára legtöbbünk jólesően szokta szagolgatni a drogériákban a babafürdetőket, kozmetikumokat, s vannak olyanok is, akik használják. Mármint magukon. De belegondoltál már abba, hogy mégis mit teszel a babád fürdővizébe? Jó illatú, évek óta nagy márka, oszt' kész, nekünk ennyi is elég. Érdekes, hogy a legnagyobb márkák dobják a piacra a káros összetevőjű termékeiket. 
A most következő tesztet a Tudatos vásárló című oldalról hoztam nektek:
A teszt során 13, hazai kereskedelmi forgalomban kapható babafürdetőt vizsgáltak meg a csomagoláson olvasható összetevő-listák és információk alapján. Ezek között szerepelt:

  • Bübchen fürdőgél bio körömvirággal
  • dm Alverde Bio Fürdető és Babaápoló Olaj
  • Bio-Bio Baby sampon és fürdető
  • Logona Babafürdető körömvirággal
  • Sanoll Bio Mandulás Babafürdető
  • Biola bio levendulás babafürdető
  • Weleda Calendula Baba Krémfürdő
  • dm Babylove babafürdető kamillakivonattal
  • Rossmann Babydream fürdető és sampon
  • Biola Herbal Baba Krémhabfürdő
  • Nivea Baby krémes babafürdető
  • Gabi Esti Fürdető
  • Johnson’s Baby Bath


    a Weleda, a dm Alverde, a Sanoll, a Logona, a Bio-Bio Baby, és a Bübchen készítménye, valamint a Biola levendulás babafürdetője. Ezeket a termékeket nyugodt szívvel ajánlják, 12 pontot értek el. "A legjobbak mögött 2 ponttal maradt le (10 pont) a Biola Herbal Baba krémhabfürdője, adm (Babylove) és a Rossmann (Babydream) saját márkás terméke. Ezek egyike sem tartalmaz bio minősítésű összetevőket." 
    Emellett a Biola termékében a szulfát alapú tenzidet, a másik két készítményben pedig a potenciálisan irritáló hatású illatanyagot kifogásolták.
    És végül a sereghajtók:

    A Nivea terméke csak 9 pontot kapott, mert  tartalmaz szulfát alapú felületaktív anyagot és mesterséges illatanyagot is. 

    A Gabi fürdető (Érdekes, mert a Heim Pál kórház is ajánlja, vajon mennyiért???) 8 ponttal az utolsó előtti helyen végzett. Ebben szintén a szulfát tartalmú tenzidet és az illatanyagot tartották a szakértők kifogásolhatónak, továbbá pontot vontak még le a parabéntartalom miatt is.

    Utolsóként kullog az egyik leghíresebb és legközkedveltebb márka, a Johnson’s babafürdető (6p). "Található benne szulfát alapú tenzid, ásványi olaj, kérdéses illatanyag és színezőanyag, a nyugtató hatású növényi összetevőket – amelyek gyakorlatilag az összes többi termékben megtalálhatók – azonban kispórolták belőle."

    Itt a pontozási táblázat: 

    Forrás: tudatosvasarlo.hu


    Saját vélemény: 


    Miután elolvastam ezt a teszteredményt, kicsit lelesett az állam, még úgy is, hogy a Johnsons' - hoz én sem fűztem nagy reményeket. Mi a Nivea új shea vajas termékcsaládját használjuk, , de mint látjátok, ez sem elég, ez a termék sem a legjobb helyen végzett, hiába 1400 Ft az ára. A DM és a Rossmann termékei mindig is jók voltak (véleményem szerint), bár nekem az utóbbi babakozmetikumainak az illata baromira nem jön be, (merbüdös) kivéve a kék pospsitörlője.De azért gondoljunk bele: Mi a fontosabb? A babánk bőre, vagy az hogy a jó illatot szagolgassuk? Mellesleg a többi terméket nem vettem még "orrcső alá", majd ha legközelebb a városban totyorászok, végigkupakozom őket. De az biztos, hogy váltani fogunk. Update: Váltottunk a DM saját márkás fürdetőjére, de a következő tesztalany a szintén DM -es Alverde márka.

    Azonban fel hívom a figyelmedet egy nagyon káros anyagra, ami maga fürdetők habzásáért felelős, ez pedig az SLS (Sodium Lauryl Sulfate)! Mit is érdemes tudni róla? Elsősorban azt, hogy baromi nagy károkat képes okozni a baba szervezetében.Tulajdonképpen egy nagy hatású szintetikus vegyszer, ami különböző allergiás reakciókat okozhat a bőrön, úgy mint bőrgyulladás, kiütések, valamint belélegezve légzési nehézségeket okozhat.
    Kisgyermekeknél gyakorta okozhat szemfájdalmakat, valamint a szem fejlődését hátráltathatja, és akár rendellenességeket is okozhat!
    A belső szerveknél is kóros elváltozásokra lehet számítani, befolyásolhatja a szervek kialakulásának, fejlődésének tempóját, valamint módosíthatja azok működését. Ezért nézd meg mindig a termék címkéjét, és ha ezt a vegyületet látod rajta, ne vedd meg! Nem akarok rád ijeszteni, de jobb, ha odafigyelsz! :)

    A  következő Baba pénteken pedig a popsikrémeket teszteljük, várlak akkor is benneteket! 

    OLVASD EL EZT IS! ---> TERMÉSZETES vs. KÉMIAI BABAÁPOLÁS

    2 megjegyzés:

    1. Sziasztok! Létezik-e olyan babafürdető, amely habzik (amelyből tudok habos vizet csinálni :-)), de nincs benne SLS + egyéb káros anyag? Ha valaki tud ilyet, kérem írja meg!

      VálaszTörlés
    2. Kedves névtelen! :)

      A DM által forgalmazott saját márkás fürdetőket csak ajánlani tudom. Nagyon jók az összetevői, nincs benne SLS, és egyéb kifejezetten káros anyag. Árban nagyon gazdaságos, fél liter 700 forint. Mi jelenleg a jó éjt fürdetőt használjuk, ami remekül habzik! Itt megnézheted az összetevőit!

      http://kremmania.hu/kremek/babylove-jo-ejt-babafurdeto

      http://kremmania.hu/kremek/babylove-babafurdeto-kamillakivonattal

      A Rossmann terméke is nagyon jó, ebben sincs veszélyesen káros anyag:

      http://kremmania.hu/kremek/babydream-gute-nacht-bad

      A hármat összenézve inkább a Rossmanos terméket ajánlom, mivel maga a levendula illóolaj 5.-ként szerepel benne, ami jó, hiszen olyan sorrendben írják az INCI listát, hogy amelyikből több van, az kerül előbbre. További pozitívum, hogy mandula olaj is van benne, ami szintén szuper! Viszont tapasztalat híján nem tudom megmondani, hogy jól habzik -e!


      Remélem beválik valamelyik! :)

      VálaszTörlés