2014. július 28., hétfő

Fogas kérdés: Megütötte, mit csináljak?



Őszintén bevallom, hogy nekem egyik legnagyobb félelmeim közé tartozik gyereknevelés terén az, hogy Levi úgy beüti a száját, hogy a fogai is kárát látják. Alighogy kinőttek, kár lenne máris elveszíteni őket. :( Éppen ezért mindig megáll bennem az ütő, mikor úgy rohan mint egy eszelős, vagy olyannal kalamol, amivel nagyon nem kéne, ráadásul a szája környékén. Éppen ezért még fontosabb ügyelnünk rájuk. De mi van akkor, ha bejön a "Csak egy pillanatra nem néztem oda" dolog?
A fogakat érintő sérülések nagyon gyakoriak, ötéves kora alatt több mint 30% az ilyen formán "sebesültek száma", nyolc év felett pedig már az 50%- ot is meghaladja.



Mi az első lépés? 

 


Természetesen a fogorvos. Ha a gyerkőcnek vérzik a szája, illetve fájdalmai is vannak, fontos, hogy minél előtt lássa egy szakember. Ha egy maradandó fogacska sérült, tedd nedves helyre, zsebkendőbe, vagy tejbe és legalább három órán belül forduljatok szakemberhez! Ha gyorsan cselekszetek, a maradandó fogat vissza lehet tenni a helyére, ami aztán rögzülni fog újra. Tejfogak esetében megoszlanak a vélemények, egyesek szerint itt is vissza kell tenni a függetlenkedő fogacskát a helyére, mások pedig azt mondják nem érdemes, mert akkor sérülhet a maradó fog csírája.



Forrás: dentalhealth.ie


Tejfogak esetében

 

 

Ha a tejfogat komolyabb ütés érte, el is halhat - ilyenkor szürkévé változik a színe. Kihúzni tilos, hiszen a helyfenntartás miatt ott kell hagyni! Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a maradó fogak helyét megőrizzük. Az elszürkül fogacska egy idő után ki fog pottyanni és átadja a  helyét az új "tulajdonosnak", a maradandó fognak. 
Az is megeshet, hogy a tejfog a baleset következtében belenyomódik az ínybe, így az úgy tűnhet, mintha kiesett volna.  Ilyenkor a duzzadt ínyből újra kinő a fog és újra elfoglalja a helyét. Így kihúzgálni nem szabad és felesleges is! 
Néha előfordulhat, hogy a fog begyullad és gennyesedni kezd, ekkor pedig muszáj megfúrni a beteg fogat - így távozni tud a genny. 



Ha letörik a fog  

 

 

Ha a fog letörik, vagy nagyobb sérülés éri, el kell vinni szájsebészhez. Ha megröntgenezik, tudni fogják, hogy sérült -e a foggyökér, vagy a fogcsíra, ha a csontot érte az ütés. A szakember az, aki meg tudja állapítani azt, hogy az adott fogacska életképes - e még, és antibiotikumot, fájdalom csillapítót is ő írhat fel. 


Otthoni kezelés 

 

 

Az arcon lévő sérülések esetében jót tesznek a  hideg borogatások, jegelés, a gyógynövényes (kamilla, menta tea) öblögetés. Ha a trauma esetében a fogíny is begyullad, öblögetéssel és ecsetelőkkel lehet kezelni. A sérülés után pedig mindig pépesebb, puhább étellel kínáljuk, mint például a tejbegríz.

  

 

 

És ami a legfontosabb: Fél évente legalább nézessük meg szakemberrel a gyerkőc fogacskáit!




Forrás: Baba magazin július - augusztus 
Szakértő: Materny Erika klinikai szájhigiénés szakember
                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése