Babakonyha 6 - 9 hónapig


Mielőtt hozzákezdenél a nagy főzőcskézéshez, tudnod kell, és köteles is vagyok tájékoztatni téged, hogy a baba egyedüli tápláléka minimum 4, de legjobb' 6 hónapos koráig az anyatej/tápszer. Ha mégis nekivágsz, ügyelj arra, hogy mindig olyan ételt kapjon, ami életkorának megfelelő! 



  • Pépesítéshez a botmixer megfelelő. 
  • A főzelékeknek szánt alapanyagokat csak mosás után darabold fel, különben kioldódnak belőle az értékes vitamintartalom. A feldarabolt zöldségeket pedig már ne tárold, hanem készítsd el! (Kivételt képez itt pl. a sütőtök pl., ezt felkockázhatod, és beteheted a fagyóba, hogy nyárra is kaphasson a pici finom sütőtök pürét.)
  • Olajból használhatsz napraforgó olajat, de a legjobb az olíva. 
  • A babaételt mindig párolással, és nem pedig főzéssel készítjük elő, azaz kevés vizet adunk hozzá. 
  • Az elkészült ételt mindig fedő alatt hűtsd le, mert jobban megmarad a tápértéke. 
  • A zöldborsó kivételével minden zöldségnek 5-10 perc a párolási ideje, a mireliteknek pedig 3-5 perc.
  • Mindig főzőlével készítsd az ételt, hogy a baba ne az anyatejes/tápszeres pépet szokja meg! 
  • Az olajat mindig a párolás végén adjuk hozzá az ételhez, mert így megmarad a zsírsavak biológiai értéke. 
  • Annyira higítsd a pépet, amennyire kisbabád igényli!
  • Az általam leírt receptek általában 2 adagra elegek, azaz két üveg babaételnek (2X190gr) felelnek meg!
Burgonyapüré banánnal

Hozzávalók: (2 adagra)

  • Egy nagy szem krumpli
  • Egy banán

A krumplit kockákra vágod, vagy leszeleteled, és felengeded annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Mikor megfőtt, összekevered az összepasszírozott banánnal és egy kis főzőlével, majd botmixerrel pépesíted.

Brokkoli burgonyával

Hozzávalók: (2 adagra)


  • 2-3 darab brokkoli rózsa
  • Egy közepes méretű krumpli
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 2 szem köménymag (ha őrölt, kb. egy csipet)
A brokkoli vastag, húsos szárát levágjuk, és kockákra vágjuk. A burgonyát is, majd a brokkoli szárával együtt feltesszük főni, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk egy picit főni őket a saját levükben, / :) / majd hozzátesszük a felaprított brokkoli rózsákat és a 2 szem köménymagot. 6 perc párolás után, fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Pépesítés közben tedd bele az olajat, és higítsd főzőlével.

Cukkini burgonyával

Hozzávalók:

  • Egy db. cukkini
  • Két közepes krumpli
A krumplit felkockázod és felteszed párolni annyi vízzel, amennyi ellepi. A cukkinit megszabadítod a héjától, és felszeleteled. Mikor már majdnem puha a krumpli, hozzáteszed a cukkinit, és együtt párolod őket, kb. 5 percig. Mikor mind a kettő jó puha, hozzáteszel egy mk. olajat és alaposan összedolgozod. Botmixerrel pépesíted. 











Rizses répafőzelék

Hozzávalók:

4 sárgarépa
10 dkg rizs (kb. 2 marok)
kevés vaj vagy növényi zsiradék


A répát pucold meg, darabolt fel és rakd fel főni. A rizst a szokott módon megfőzöd: 1 rizs, dupla annyi víz, tehát egyszer ráöntesz annyit amennyi ellepje, majd még egyszer ugyanakkora mennyiséget.  Miután mind a kettő megfőtt ( a rizst hagyd egy kicsit gőzben megpuhulni, dagadni), vegyítsd össze a kettőt, majd ízesítsd petrezselyemmel,, vagy lestyánnal. Én petrezselymet használtam. Nem kell sok, épen egy csipetnyi is elég. Ha kisebb a gyerek pépesíteni kell botmixerrel, ha nagyobb (8-9 hónaptól már elég erős az állkapcsa), elég villával összetörni. Sajtot is reszelhetünk bele, ha már elég nagy a baba.













Saláta főzelék

Hozzávalók:

100 g tisztított saláta
50 g tisztított burgonya
1 mk olaj
1 mk citromlé

A salátát szedd leveleire és mosd meg alaposan folyóvízben. Tépd darabokra és a kockára vágott krumplival párold 15 percig 3 - 5 ek. vízben. Fedő alatt hagyd kihűlni. Pépesítés közben add hozzá az olajat, higítsd a főzőlevével és egy kis időre tedd még vissza a tűzhelyre, kis lángra. Gyorsan kavargasd meg párszor, majd szobahőmérsékletre hűlve tegyél bele 5 - 6 csepp citromlevet. Pulykahúspürét tálalhatsz hozzá.

Paradicsomos burgonya

Hozzávalók:

100g burgonya
1- 2 friss paradicsom
1 kis zellerlevél
1 mk olaj

A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók: 
  • 150 g zsenge, fejtett zöldborsó, 
  • 1 szál petrezselyemzöld, 
  • 1 db közepes burgonya, 
  • 1 mokkáskanál olaj
A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk. Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá.

Spenót burgonyával

Hozzávalók: 
  • 100 g tisztított spenótlevél,
  •  50 g burgonya, 
  • 15 g banán, 
  • 1 mokkáskanál olaj
Sárgaborsófőzelék burgonyával


Hozzávalók: 
  • 70 g sárgaborsó, 
  • 70 g burgonya, 
  • 1 mokkáskanál olaj

A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.

Tejbeárpa

  • 10 dkg árpa (gersli)
  • tej vagy tápszer


Az árpát darád meg, és úgy, mint ahogy a grízt szoktad, főzd meg. Nagyon gyorsan leéghet, úgyhogy vigyázz vele!!! Pürésített gyümölccsel nagyon finom! Ha tápszerrel csinálod, először csak vízben főzd meg, utána add hozzá a tápszert!


Rizs almával és barackkal

  • 1 dl őszibarack lé, vagy mármilyen gyümölcslé (Szentkirályi bébiital)
  • 2 marék rizs
  • Egy kisebb alma

A rizst megfőzöd, majd hozzáöntöd a baracklevet. Az almát kockára vágod, vagy lereszeled, majd botmixerrel pürésíted. Remek tízórai és uzsonna. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése