2013. április 24., szerda

Baba hétfő - Az üveges bébiétel teszt

Nagy valószínűséggel ismét darázsfészekbe nyúlok ezzel a témával. Az üveges bébiételek. Egyesek szerint az ördögtől valók, mások csak ezeket hajlandók adni a babáknak. Úgy vettem észre, hogy az üveges bébikaja immáron presztízs kérdés lett, sőt, sokan mell veregetve állnak mások előtt, hogy: NÉZZÉTEK MEG, ÉN BEZZEG FŐZÖK AZ ÉN DRÁGA SZEMEM FÉNYÉNEK!! Szuperanyu. Szuperhíró.  Gordon Ramsay.

Na, de mielőtt belefolynék, kezdjük egy kis törivel: 

A bébiétel gyártás története


1900 áprilisában Dieffenbach J. Eugen egy a dél-tiroli Bozen városában működő konzervgyár megbízásából felkereste Kecskemét akkori polgármesterét, Kada Eleket és ajánlatot tett gyümölcs- és főzelékkonzervgyár alapítására. A környék nagy hagyományokkal bíró, elismert zöldség- és gyümölcstermesztési kultúrája, az ideális időjárási viszonyok, az olcsó, szabad munkaerő és nem utolsósorban a város nyújtotta kedvezmények mind-mind Kecskemét mellett szóltak. 1900. május 31-én aláírásra került a konzervgyár alapításáról szóló szerződés. 1901. június 14-én indult be a termelés a korabeli viszonyok között modernnek számító Gyümölcs- és Főzelékkonzerv készítő Rt.-ben.
Már 1901-ben, alighogy a termelés megindult, Dieffenbach E. így írt a sajtóban: “Cégünk elve, hogy mindazon terményeket, amelyek a kecskeméti piacon kaphatók, itt szerezze be és dolgozza fel.” A cikk további részében ismerteti a “gazdaközönséggel”, hogy a gyárnak milyen gyümölcs- és zöldségfélékre van szüksége, végül megállapítja: “…mindezen gyümölcsök oly nagy mennyiségben teremnek itten, hogy külön ültetésre nincs szükség, csupán arra fogunk törekedni, hogy lassan a gyári feldolgozásra legalkalmasabb fajták terjedjenek el.”
1921-ben a jól működő Első Kecskeméti Konzervgyár sikerein fölbuzdulva Platter János új Gyümölcs-Főzelék konzervgyárat épített Kecskeméten.
1957-ben egy miniszteri határozat egyesítette a két gyárat, így Magyarország egyik legnagyobb konzervgyára lett. Az első években az alábbi termékek feldolgozására került sor: borsó, bab, sárgarépa, vágott bab, spárga, paradicsom, valamint kajszibarack, őszibarack, ringló, körte, cseresznye dió, eper , ribiszke, szamóca.
1976-77-ben az újító szellemű szakembergárdának köszönhetően új termékek jelentek meg a gyártmánypalettán, a Magyarországon elsőként gyártott vákuumzárású csemege kukorica konzerv, majd Közép-Európában is elsőként gyártott paradicsom por.
1980. szeptemberében ugyancsak elsőként üzemelik be az országban az üveges "bébiételgyárat". A bébiételek népszerűsége a kismamák, orvosok, védőnők és az akkori forgalmazók körében nagyon gyorsan növekedett.
1981-ben már 32 féle bébiétel és 4 féle bébiital volt jelen a belföldi piacon a számtalan bemutatónak, kóstolónak és az intenzív reklámtevékenységnek köszönhetően.

Forrás: termekkosar.hu

Üveges babaételt adni nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ember lánya lusta disznó, mégis sokszor ez a sztereotípia jön elő.Ha utazunk, kóricálunk a városban, egyszerűbb kibontani egy üveggel, ezt tagadhatatlan. 
Ugyanakkor nem nagy dolog főzni sem nekik, megpucolválsz pár zöldet, dobsz hozzá pár húsdarabot aztán jóccakát. Nem kell ahhoz michelin csillagosnak lenni. Ha időhiányban szenvedsz, a család húslevesének készülő főtt zöldségekből tegyél félre, csak arra ügyelj, hogy még a fűszerezés előtt tedd bele a zöldségeket. Ez tartozik a további menükre is, úgy mint pl. a rizs, főtt husi, stb.
Én szeretek Levinek főzni (jobban megeszi azokat, amiket én kotyvasztok), de szoktam üveges babaételeket is venni - de csak akkor, amikor akciós. Most pl. bespájzoltam, mert 189 a Ross*nnban. :) Csakhogy nem mindegy, milyet veszünk!


Vessük górcső alá a legnépszerűbb üveges ételeket:


Univer zöldséges rizs marhahússal 

Összetevők: víz, zöldségek (sárgarépa, zöldborsó, paszternák) (40%), marhahús (8,5%), rizs (3%), rizskeményítő, napraforgóolaj, só, vöröshagymapor.

Só: Mínusz pont. Vöröshagymapor??? Minek??

Viszont: Nálunk ezt Levi is szerette (mármint az Univert magát), és 2012 -ben az Univer volt a legajánlottabb gyártó. 

Az ára: 279 Ft





Babylove bio zöldséges tészta csirkehússal 


Összetevők: 52 % zöldség (20 % paradicsom 15 % sárgarépa 9 % burgonya 5 % borsó, vöröshagyma) víz, párolt tészta (durumbúzaliszt, víz), rizsliszt, repceolaj, lestyán A tészta nyomokban tojást tartalmazhat.

Nyomokban tojást? Hát köszi, hogy nyaljatok makkot. Egy bébiételnek nem kéne ilyet hirdetni, hogy nyomokban tojást tartalmazhat! Gondolom, levédik magukat, de akkor sem értem ezt a nyomokban dolgot.  És még száraz is. 




Kecskeméti vadas marhahús rizzsel  


Összetevők: ivóvíz, sárgarépa, marhahús 13%, pasztinák, rizs 4%, rizsdara, hagyma, növényi olaj, jódozott só, babérlevél.

Már megint a só. Őszintén: Hol a fenébe (és még szépen is fogalmaztam) lenne szüksége egy 8 hónapos gyereknek sóra? Remekül meg van nélküle. Egy gyerek nem kis felnőtt. Az egy dolog, hogy nekünk finomabb a kaja, de nekik még nem hiányzik. Egyelőre. 
A Kecskemétit én sem szeretem, mert drága, és szar hozzávalók vannak benne. Burgonyapehely. Na, gratulálok...
Ára: 379 Ft
  




Hamánek zöldség borjúhússal bébiétel

Összetevők: víz, burgonya, répa, borjúhús (10%), burgonyakeményítő, növényi olaj,  sűrített paradicsom

Talán az egyik legjobb márka piacon. Árban is tökéletes, és mentes minden olyantól, amitől még a hátamon is feláll a szőr. Tartósítószer, glutén, só és hozzáadott cukor sincs benne.  Ha babakaját veszek, én ezt választom. A honlapjuk is frankó, pdf formátumban meg tudod nézni, mik az összetevők.


Ára: 369 Ft (most ez is akciós, 189 Ft a Rossmannban)




Hipp zöldségkrém rizzsel és borjúhússal 


Összetevők: Ivóvíz, főtt rizs, sárgarépa 22 %, karfiol 9%, borjúhús 8, 5 %, repceolaj 1,8 %, jódozott só


Így is élen járunk a túlzott nátriumfogyasztásban, rajta, neveljük csak erre a gyereket is!!! Egy év alatt nem kell só! 
Amúgy finom, Levinek ízlik, állaga okés, és a megszokott Hipp minőség itt is meg van.Csak kár, hogy későn vettem észre a sót.

Ára: 449 Ft







Babydream vegyes gyümölcs gabonával

Összetevők: 95% gyümölcs (40% almalé almalésűrítményből, 29% almavelő, 14% banánvelő, 7% mangóvelő, 4% narancslé, 1% almalésűrítmény), 3% teljes kiőrlésű zabliszt, 2% teljes kiőrlésű zabpehely 

 

Olyan gyümölcsöket és menüket válogatnak össze , amik KÖZELRŐL sem ajánlottak még egy olyan korú gyereknek ami az üvegre rá van írva. Rögtön itt a glutén. Egy 5 hónapos babának még nem adunk! 6 - 7 - 8 hónapos kortól lehet kezdeni bevezetni a szakértők szerint, úgyhogy felteszem költői kérdésemet: Minek kell ebbe beletenni? A másik: Hidegen ajánlják. Kinek? A gyereknek? Az lehet, hogy nekünk jobban esne, de egy baba gyomra nem úgy működik. Nincsenek hozzászokva a hideg ételekhez, és sok energiába kerül a pocakuknak felmelegíteni az ételt. Ezt nem értékeli jól a szervezetük.

 Na mindegy, az ára: 299 Ft

 


 

3 megjegyzés:

  1. a legújabb ajánlás szerint 4-7 hó között "kell" a glutént bevezetni... de ebben nem/sem lehet elég okos egyik anyuka sem...

    VálaszTörlés
  2. Azért az, hogy a Hamánek gyümölcsösök mind édesítettek, (van amiben közel 20% bio cukor van), szerintem elfogadhatatlan. Persze, hogy a baba jobban eszi, mint a többit. Meg van olyan is, ami 4 hónaposnak való, és 8% joghurtot tartalmaz! De só az tényleg nincs benne.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy felhívtad ezekre a figyelmet! Igaz, én Hamánekből csak húsos menüket vettem, így a gyümölcsösökről nem tudtam sokat. A joghurttal kapcsolatban is igazad van.

    VálaszTörlés