Babakonyha 4 - 6 hónapos korig

Mielőtt hozzákezdenél a nagy főzőcskézéshez, tudnod kell, és köteles is vagyok tájékoztatni téged, hogy a baba egyedüli tápláléka minimum 4, de legjobb' 6 hónapos koráig az anyatej/tápszer. Ha mégis nekivágsz, ügyelj arra, hogy mindig olyan ételt kapjon, ami életkorának megfelelő! 




  • Pépesítéshez a botmixer megfelelő. 
  • A főzelékeknek szánt alapanyagokat csak mosás után darabold fel, különben kioldódnak belőle az értékes vitamintartalom. A feldarabolt zöldségeket pedig már ne tárold, hanem készítsd el! (Kivételt képez itt pl. a sütőtök pl., ezt felkockázhatod, és beteheted a fagyóba, hogy nyárra is kaphasson a pici finom sütőtök pürét.)
  • Olajból használhatsz napraforgó olajat, de a legjobb az olíva. 
  • A babaételt mindig párolással, és nem pedig főzéssel készítjük elő, azaz kevés vizet adunk hozzá. 
  • Az elkészült ételt mindig fedő alatt hűtsd le, mert jobban megmarad a tápértéke. 
  • A zöldborsó kivételével minden zöldségnek 5-10 perc a párolási ideje, a mireliteknek pedig 3-5 perc.
  • Mindig főzőlével készítsd az ételt, hogy a baba ne az anyatejes/tápszeres pépet szokja meg! 
  • Az olajat mindig a párolás végén adjuk hozzá az ételhez, mert így megmarad a zsírsavak biológiai értéke. 
  • Annyira higítsd a pépet, amennyire kisbabád igényli!
  • Az általam leírt receptek 2 adagra elegek, azaz két üveg babaételnek (2X190gr) felelnek meg!


Sütőtökpüré répával és almával

Hozzávalók (2 adagra):


  • Kb. 8-10 szelet sütőtök
  • Egy alma
  • Egy nagy szál répa

A hozzávalókat alaposan megmossuk, majd apróra felkockázzuk. A tököt beleteszem egy lábasba, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Párolom.

 Mikor már majdnem puha, hozzáteszem az almát. Teszek hozzá egy mokkáskanálnyi olajat, majd hagyom, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek. Egy szűrőkanállal belepakolom egy tálba. Főzőlével annyira hígítom, hogy szép pépes állaga legyen majd. Botmixerrel alaposan összekeverem. 




Céklapüré

Hozzávalók (2 adagra)


Két előfőzött cékla (lehet úgy is, hogy te főzöd meg, de így gyorsabb)
Egy nagy krumpli

A krumplit kockákra vágom, és lábasba teszem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. A céklát felkockázom. Amikor a krumpli már elég puha, hozzáteszem a céklát, egy mk. olajat és kb. 5 percig együtt főzöm őket. Egy szűrőkanállal kiszedem és beleteszem egy magas falú tálba. Botmixerrel pépesítem.














Sárgarépa püré

Hozzávalók:
  • 2 nagyobb répa
  • Annyi víz, hogy ellepje majd. 
A répa mindkét végét levágjuk hámozás után, és kb. 2 cm-es darabokra szeleteljük. Egy kis edényben lassú tűz felett 5-10 percig pároljuk. Ha kell, evőkanalanként pótold a vizet! 
Annyi vízzel (főzőlével, természetesen)  pépesítsd, hoz mézsűrűségű legyen!

Sárgarépa püré burgonyával

Hozzávalók:

  • Két közepes burgonya
  • Két közepes sárgarépa
A nyersanyagokat úgy aprítsd fel, hogy a répát kisebbek legyenek, így egyszerre fognak megpuhulni a párolás során! Főzővízzel pépesíted!

Almafőzelék burgonyával

Hozzávalók:
  • 1 db nagy krumpli
  • Egy nagyon nagy, vagy két közepes nagyságú alma (savanykás)

A burgonyát párold meg a szokásos módon, de az ALMA NÉLKÜL!!!!!!, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem fog megpuhulni. Mindig külön párold meg őket! Az almát vetkőztesd le, és szeleteld fel. Pakold bele egy lábasba és tedd fel főni annyi vízzel ,amennyi éppen ellepi. Kábé öt perc kell neki. A főzőlében hagyd kihűlni. Almát és a krumplit az ALMA FŐZŐLEVÉVEL pépesítsd, hogy megfelelő sűrűségű legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése